top of page
pexels-cottonbro-3777939.jpg

Art of facilitation

Waarom een training met focus op “de facilitator”?

Wij geloven dat de rol van facilitator in de toekomst het belangrijkste aspect van goed leiderschap zal worden, en van essentieel belang is om een organisatie doeltreffend te doen functioneren. Deze overtuiging komt voort uit vele jaren ervaring op dit gebied, en is gebaseerd op de volgende bevindingen.

 • Het verschil tussen “een facilitator” en andere vormen van leiderschap is dat deze altijd gericht is op leren en groeien.   

 • Iedereen kan een trainingsprogramma, een vergadering of workshop opstellen. Een facilitator zorgt dat er sprake is van echte verandering en integreert dit binnen gelijk welk werkveld. 

 • De traditionele vormen van leiderschap, waarbij richtlijnen geven en de controle houden de voornaamste factoren waren, is niet meer van deze tijd. In plaats daarvan moet de leider zorgen dat zijn mensen begeleid worden naar sterk persoonlijk leiderschap - en dat vraagt een heel andere bekwaamheid.

 • Het meeste werk dat vandaag succes en creativiteit borgt, is teamwerk. Een facilitator zorgt ervoor dat binnen het team de juiste cultuur en werkwijze gecreëerd worden.

 • Als er spanning, problemen of gewoon leemtes binnen een organisatie zijn, is een neutrale facilitator de aangewezen persoon om daar verandering in te brengen.

 • Gewoonlijk wordt er hulp van buitenaf gevraagd als het gaat over “bemiddelen” of over “faciliteren”. Wij zijn op basis van ervaringen overtuigd dat er ook binnen het bedrijf mensen tot facilitator kunnen worden opgeleid. Ook interne mensen kunnen voor dit soort opdrachten worden ingezet.  'Non-verticale groei' is nodig om mensen binnen de organisatie de mogelijkheid aan te reiken om meer invloed te krijgen en een nieuwe betekenis aan hun professioneel leven te geven.

 • Een facilitator is meer dan een “problem solver”: zij zijn  degenen die vernieuwing en creativiteit in de hand werken. Een facilitator kan dat extra beetje 'magie' brengen in vergaderingen, projecten en teams.


WAT
Deelnemers aan de training worden meegenomen op een intensieve reis van ervaringen, oefeningen en reflectie. Elke facilitator krijgt de kans om te begeleiden en krijgt daarna uitgebreid feedback, van de trainers en van de mede-cursisten. 

Verder kunnen ze de volgende resultaten verwachten: 

 • Meer professionele vaardigheden die ze kunnen gebruiken bij vergaderingen en teamwork.

 • Een sterkere, meer impactvolle aanwezigheid in groepen en teams.

 • Een inzicht in zijn/haar persoonlijke sterke en zwakkere kanten als een facilitator

 • Een nieuw netwerk van collega's en gelijkgezinden.

 • De mogelijkheid om een andere, meer invloedrijke rol in hun  organisatie te spelen.


 DOELGROEP

 • Managers die hun capaciteiten als leiders willen verbreden en verdiepen.

 • HR managers en werknemers die hun leiderscapaciteiten of hun invloed willen verbreden en verdiepen.

 • Werknemers binnen de organisatie, die getuigen van groot potentieel en beschouwd worden als leiders van de toekomst.

 • Elke externe facilitator die zijn/haar capaciteiten en skills willen vergroten.


TRAINERS
Andre Pelgrims en James Bampfield zijn samen goed voor meer dan 40 jaar ervaring als consultant en begeleider binnen organisaties in alle soorten en maten. Ze hebben zelf intensief opleidingen gevolgd in allerlei disciplines, en met passie en de grootste zorg hun eigen methode uitgebouwd, gebaseerd op de ervaring in hun werk met duizenden mensen.


Ook hun eigen evolutie, zowel op professioneel als op persoonlijk vlak, blijft cruciaal - enorm belangrijk voor een facilitator die voortdurend op de hoogte wil blijven en het beste van zichzelf wil geven.

PRAKTISCH

Data: 

Module 1: 5 t.e.m. 8 september 2022 (Center for Life and Learning - St-Blancard - France)
Module 2: 19 t.e.m. 21 oktober 2022 (Domein Martinus - Halle-Zoersel)
Intervisie dag: 25 november 2022

Tarief : 3.990 euro excl. BTW (incl. verblijfskosten)

bottom of page