top of page

GROEPSDYNAMICA
Basis

4-daagse begeleid door André Pelgrims
Dansen naar vrijheid vraagt moed en leiderschap 


SITUERING

Het leven draait rond relaties en groepen: bronnen van geluk, liefde, inspiratie, creativiteit en groei.  Ook ongewild sluimerend bron van spanning, conflict, uitdaging, verdriet, kwaadheid en dus ook zo vele kansen tot groei. Hoe groepen en relaties hun levenscyclus vormgeven, blijft in zijn creatie een raadsel. Relatie- en groepsprocessen lopen dikwijls niet in de richting van gemaakte intenties en gestelde verwachtingen. Waar lopen ze dan wel naartoe? Wat doet een groep met het individu? Wat doet het individu met de groep? Wie of wat stuurt een groepsproces? Hoe onmogelijk blijkt het om dat “levende” proces onder controle te houden? Hoe zou het zijn dit proces te begrijpen, te voeden en te volgen, vertrouwend op een harmoniserende eindbestemming?

Wil je groepen begeleiden of ben je leider van een groep, is het cruciaal dat je erg bewust bent van je eigen geschiedenis als teamlid. Opgebouwde kwaliteiten, opgebouwde illusies maar ook verborgen schaduwdynamieken zijn resultaten van ieders’ unieke geschiedenis. Bewust worden van je geschiedenis als teamlid, doet je stilstaan bij ingeslepen gedrags- en relatiepatronen.
Hierbij stilstaan brengt onbewuste en bewuste oordelen, angsten en overtuigingen naar het licht. Vraag is of deze de juiste motor zijn om leiderschap te nemen over jezelf en over anderen?

Loskomen van je eigen geschiedenis is een kans die elke groep ons elke keer opnieuw biedt. Waar slagen we erin om los te komen en waar herhaalt de geschiedenis zich? Waar beleven we vroegere spanningen en trauma’s opnieuw in relatie met groepen? Wat is onze reactie daarop? Hoe zetten we ‘macht’ in om hiervan weg te lopen? Op welke manier kan elke kans gegrepen worden om vrijer te staan van je geschiedenis. Hoe kan je meer vrijheid en vertrouwen ervaren in wat zich aandient nu en in de toekomst?

pexels-ryutaro-tsukata-5219980_edited.jpg

FOCUS

Deze basisworkshop GROEPSDYNAMICA streeft verschillende doelen na:

  1. Persoonlijk bewust worden hoe je eigen geschiedenis jouw relaties met anderen beperkend bepaalt. Dit bewustzijn zal groeien doorheen ervaringen en oefeningen in relatie met de deelnemers. We merken dat deelnemers allemaal in een zekere gevangen-staat-van-zijn verkeren wanneer ze toetreden tot een nieuwe groep. Hoe via persoonlijk werk ‘vrijer’ worden van de eigen gevangen-staat-van-zijn, is dan ook een belangrijke doelstelling en engagement dat we nemen als begeleider.

  2. Het transformationele zal ook aandacht krijgen en als het ware van nature zijn plek vinden.
    We zullen daarvoor ook op een energetisch en fysiek niveau werken. Elementen als stilte en beweging zullen ons in contact brengen met het grotere dat in ieder van ons huist. We zijn meer dan onze geschiedenis, meer dan onze trauma’s.  Ook dat willen we als nieuw potentieel verkennen gedurende deze workshop. Contact krijgen met dat ruimere in en rondom ons, zet ons ook anders in groepen. Deze ervaringen doen ons ook anders kijken naar anderen, naar het leven en naar zingeving.

  3. De verschillende groepsdynamische sessies, zullen -als van nature- bepaalde groeifases laten zien. Elk groepsproces is op zich uniek en gestuurd door de unieke mix van de deelnemers. Aan de andere kant kent een groeiproces als groep ook bepaalde herkenbare “stops”. Om de deelnemers ook als professionele team- of groepsbegeleiders te voeden in deze kennis, zal dit met regelmaat deel zijn van de feedback die vanuit de begeleider zal aangeboden worden. Door deze “stops” te herkennen in de eigen groepen, zal het ook helderder worden hoe je daarmee kan omspringen als leider of begeleider van je eigen groepen.

  4. We streven ernaar om elke deelnemer op het einde van deze basis GROEPSDYNAMICA vrijer te laten vertrekken dan hoe hij/zij gekomen is. Het leren herkennen en het leren omgaan met spanningen die in relatie met anderen wordt opgebouwd, is zeker één voelbaar resultaat dat we nastreven. Het leren ontspannen wanneer het spannend wordt, is zeker ook een capaciteit die we willen versterken. Zeker voor leiders en begeleiders een belangrijk objectief om zelf geen blokkade te zijn voor het groeiproces van een groep.

METHODE

Om de intensiteit van het groepsproces optimaal te kunnen inzetten, zal deze workshop 100% residentieel worden opgezet.
We verblijven daarvoor op ons domein in Saint Blancard (Frankrijk).  Belangrijk is dus dat elke deelnemer 100% aanwezig kan zijn.
Bij inschrijving ontvangt u een intakeformulier.  Op die manier kunnen we ons  gericht voorbereiden. 

GETUIGENISSEN

André begrijpt als geen ander de grenzen van het ontastbare en toelaatbare inzake groepsdynamiek. Via oefeningen, ervaringen verwerk je zijn levenswerk in je eigen visie hierop. Nooit gemakkelijk maar altijd oprecht en leerrijk.
Tim

André faciliteert groepsdynamica, stevig, warm en bewust. Een perfecte aangever voor groei in het persoonlijke proces. Tussen lach en traan, tussen momenten in verbinding en tijd alleen, tussen uitgeput en energiek herboren, gebeuren magische dingen. Elisabeth

PRAKTISCHE INFORMATIE

20 t.e.m. 23 augustus 2024 
Aankomst op 19/8 voor diner en vertrek op 24/8 na ontbijt

Locatie : Center for Life & Learning in Saint-Blancard - Frankrijk

Tarief : 2.320 €  (incl. verblijfskost, excl. BTW en transport)

Vroegboekkorting van 15% tot 15 mei = 1.972 € (incl. verblijfskost, excl. BTW en transport)

Inclusief boek "Dansen naar Vrijheid"

Er wordt een certicaat uitgereikt na het volgen van "BASIS" en "BOOSTER" Groepsdynamica.

bottom of page